Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Τα λιπαρά οξέα ίσως ο "νέος" τρόπος αντιμετώπισης της επιληψίας
Επιστήμονες από τα βρετανικά Πανεπιστήμια Royal Holloway και University London δήλωσαν πως εντόπισαν συγκεκριμένα λιπαρά οξέα τα οποία θα μπορούσαν στο μέλλον να είναι ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης της επιληψίας στα παιδιά και στους ενήλικες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό «Neuropharmacology», ερευνητές διαπίστωσαν πως οι επιληπτικές κρίσεις μειώνονται σε μεγάλο βαθμό όταν ο οργανισμός χρησιμοποιεί ως «καύσιμο» τα λιπαρά οξέα που του παρέχει η κετογονική δίαιτα, η οποία είναι πλούσια σε λίπη και φτωχή σε υδατάνθρακες.

Να πούμε ότι η εν λόγω δίαιτα έχει δοκιμασθεί για την αντιμετώπιση ανθεκτικών επιληπτικών κρίσεων από το 1920, παρ' όλα αυτά είχε εγκαταλειφθεί τη δεκαετία του 1970 λόγω της ανάπτυξης νέων αντιεπηλιπτικών φαρμάκων.

Σήμερα, τα νέα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά για αρκετές σπάνιες ασθένειες όπου η επιληψία είναι ένα από τα συμπτώματά τους (Σύνδρομο Rett, Σοβαρή Παιδική Μυοκλονική Επιληψία, Glut1 και Επαλλάσουσα Ημιπληγία στην παιδική ηλικία).

Πηγή: RareConnect, dimokratianews.gr, iatronet.gr
Επιμέλεια: Ελίνα Μιαούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου