Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

Κατσικίσιο γάλα


Tο κατσικίσιο γάλα που, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, είναι εύπεπτο και ιδιαίτερα ευεργετικό για τον οργανισμό, αποτελεί άριστη εναλλακτική λύση για όσους έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό ή στο γάλα σόγιας.

Στην επαρχία, όπου μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ασχολείται, έστω και για κάλυψη των οικογενειακών αναγκών, με την κτηνοτροφία, είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι προτιμούν να πίνουν κατσικίσιο γάλα. Ίσως γιατί η  σχέση αλληλεξάρτησης με το έξυπνο μηρυκαστικό είναι αρχέγονη και βαθιά. Η αίγα συμβόλιζε για τους ανθρώπους αυτού του τόπου την αφθονία, όπως αυτή που παρείχε το μυθολογικό «κέρας της Αμάλθειας», το σπασμένο κέρατο της κατσίκας, που με τη θεϊκή παρέμβαση του Δία μπορούσε να εξασφαλίσει σε όποιον το ζητούσε όλα τα αγαθά της γης. Σύμφωνα με μία ερμηνεία, η αίγα έδωσε το όνομά της στο μεγάλο μας «καμάρι», το Αιγαίο Πέλαγος, ενώ συχνά αναφέρεται για το τυρί και το γάλα της στα Oμηρικά Έπη. Αλλά και στη σύγχρονη εποχή, σε περιόδους που η τροφή ήταν δυσεύρετη, κάθε οικογένεια, ακόμα και στα πιο φτωχά μέρη, είχε τουλάχιστον μια κατσίκα. Όχι για το κρέας της -η κρεοφαγία ήταν τότε συνήθως συνυφασμένη με κάποια γιορτή-, αλλά για το γάλα της και τα παράγωγά του. Αυτό έπιναν, αυτό έκαναν γιαούρτι, βούτυρο, τυρί. Μπορεί η ποικιλία στη διατροφή να ήταν περιορισμένη, αλλά το φαγητό της οικογένειας ήταν σίγουρα εξασφαλισμένο! Αυτή η παλιά συνήθεια, που διατηρείται ακόμη, επιβραβεύεται από τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, που αναδεικνύουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που έχει το κατσικίσιο συγκριτικά με άλλα γάλατα.
Το κατσικίσιο γάλα είναι μια ακαταμάχητη θρεπτική και φυσική τροφή για τους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα:

Η χημική δομή του κατσικίσιου γάλακτος μοιάζει πολύ μ’αυτήν του μητρικού γάλακτος, ενώ θεωρείται το Νο1 υποκατάστατο του αγελαδινού γαλακτος σε άτομα που είναι αλλεργικά σ’αυτό. Οι αλλεργίες στις μέρες μας είναι πιο συνήθεις απ’ ότι στο παρελθόν, ειδικά στα μικρά παιδιά. Οι άνθρωποι που θα εμφανίσουν μια αλλεργική αντίδραση στη ζωή τους είναι συνήθως πιο ευαίσθητοι στην απελευθέρωση της ισταμίνης από τα κύτταρα (ουσίας που ευθύνεται για την αλλεργική αντίδραση) και επίσης έχουν την τάση να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες αντισωμάτων σε ορισμένες πρωτεΐνες (αντιγόνο). Το κατσικίσιο γάλα προστατεύει αυτές τις κατηγορίες ατόμων από την παραγωγή τέτοιων αντισωμάτων. Μερικοί από τους λεγόμενους «αιφνίδιους θανάτους» των βρεφών φαίνεται να έχουν σχέση με αλλεργικούς τύπου αντιδράσεις που καταλήγουν σε αναφυλακτικό shock. Περίπου το 60% των νηπίων στις ΗΠΑ υποφέρουν από αλλεργικές αντιδράσεις στο αγελαδινό γάλα και στα προϊόντα του.
Το αγελαδινό γάλα έχει την τάση να προκαλεί διαρροϊκές κενώσεις με βλέννες. Το κατσικίσιο γάλα, όχι μόνο δε δημιουργεί τέτοιες κενώσεις, αλλά έχει και την τάση να εξουδετερώνει τις βλέννες από τις κενώσεις. Επίσης αρκετές πεπτικές διαταραχές μπορούν να προκύψουν από το αγελαδινό γάλα σε ορισμένα άτομα που στερούνται ενός ενζύμου, της λακτάσης, που είναι υπεύθυνο για την διάσπαση λακτόζης. Η λακτόζη βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία στο αγελαδινό γάλα απ’ ότι στο κατσικίσιο.
Το κατσικίσιο γάλα οφείλει πολλές από τις χαρακτηριστικές του ιδιότητες στο λιπιδαιμικό προφίλ του. Ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η ράτσα του ζώου, η ποσότητα και η ποιότητα των τροφών, η περίοδος αναπαραγωγής, το στάδιο θηλασμού και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το μέσο όρο του λίπους στο κατσικίσιο γάλα. Το ποσοστό μή κορεσμένων λιπαρών οξέων (ελαϊκό οξύ και λινολικό οξύ) δε διαφέρει απ’ το ποσοστό που υπάρχει και στο αγελαδινό γάλα. Η σημαντική τους διαφορά βρίσκεται στο ποσοστό της μικρής αλυσίδας λιπαρών οξέων. Το κατσικίσιο γάλα έχει μια μεγαλύτερη αναλογία στη μικρή αλυσίδα λιπαρών οξέων (όπως καπρινικό, καπρονικό και καπρυλικό οξύ) και αυτά είναι υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική γεύση και οσμή του κατσικίσιου γάλακτος. Μια άλλη σημαντικότατη διαφορά είναι στο μέγεθος των λιποσφαιριδίων. Τα λιπασφαιρίδια του κατσικίσιου γάλακτος είναι το 1/9 του μεγέθους των λιπασφαιριδίων του αγελαδινού γάλακτος, κάτι που κάνει το κατσικίσιο γάλα μια πολύ εύκολα φυσικά διασπώμενη και εύπεπτη τροφή. Αυτά τα μικρότερα λιποσφαιρίδια παρέχουν μια μεγαλύτερη διασπορά και μια περισσότερο ομοιογενή πρόσμιξη λίπους στο κατσικίσιο γάλα. Η διαφορά αυτή στη σύνθεση και δομή του λίπους στο κατσικίσιο γάλα το κάνει ένα προϊόν ευεγερτικό για την καρδιά και τις αρτηρίες προφυλάσσοντας τον άνθρωπο απο την αρτηριοσκλήρυνση. Το κατσικίσιο γάλα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα οροτικού οξέους το οποίο μπορεί να είναι καθοριστικό για την πρόληψη του συνδρόμου του λιπώδους ήπατος. Επιπλέον οι αιθέρες της γλυκερόλης είναι πολύ ψηλότερες στο κατσικίσιο γάλα απ΄ότι στο αγελαδινό, κάτι το οποίο εμφανίζεται να είναι σημαντικό γαι την σωστή διατροφή των νεογέννητων.
Η πρωτεϊνική σύνθεση αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος είναι αρκετά όμοιες. Ωστόσο η χαρακτηριστική και κύρια πρωτεϊνη alpha –5-1-κασεϊνη (τύρινη, φωσφοροπρωτεϊνη) του αγελαδινού γάλακτος απουσιάζει από το κατσικίσιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο όξινο περιβάλλον του στομάχου μας το κατσικίσιο γάλα τείνει να σχοιματίζει πιο αργά μεγάλους σβώλους. Έτσι έχουμε ακόμα άλλο ένα λόγο που το κατσικίσιο γάλα είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο εύπεπτο πράγμα το οποίο το κάνει τέλεια τροφή για παιδιά, ηλικιωμένους, για άτομα με δυσκολίες στην πέψη, για άτομα και για κατοικίδια ζώα που έχουν σταματήσει το μητρικό τους γάλα. Το ph στο αγελαδινό και στο κατσικίσιο γάλα είναι μεταξύ 6,4 –6,7 ( ελαφρώς όξινο). Τα βασικά προστατευτικά ρυθμιστικά διαλύματα ενός γάλακτος είναι οι πρωτεϊνες και τα φωσφορικά. Η καλή προστατευτική ικανότητα του κατσικίσιου γάλακτος το κάνει ιδανικό για τη θεραπεία του γαστρικού έλκους. ‘Αρα το κατσικίσιο γάλα εξουδετερώνει οξέα και τοξίνες.
Το κατσικίσιο γάλα έχει μεγαλύτερες ποσότητες σε βιταμίνη Α απ’ ότι το αγελαδινό γάλα, γιατί τα κατσίκια μετατρέπουν όλες τις καρωτίνες σε βιταμίνη Α. Το κατσικίσιο γάλα είναι καλύτερο σε ριβοφλαβίνη (βιτ. Β2) και σε επίπεδο νιασίνης ενώ περιέχει τα ίδια επίπεδα με το αγελαδινό γάλα σε βιταμίνες C και D. Το κατσικίσιο γάλα υπερτερεί σε μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χλώριο και μαγγάνιο ενώ έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε Νa (νάτριο). Γενικά η χημική σύσταση του κατσικίσιου γάλακτος είναι παρόμοιο μ’ αυτή των υγρών του στομάχου, εντέρου και του αθρικού υγρού των αρθρώσεων. Έτσι το κατσικίσιο γάλα είναι η τέλεια τροφή για ασθενείς με συμπτώματα που αφορούν αυτά τα τμήματα του οργανισμού.
Τελειώνοντας, πρέπει να τονιστεί ότι ορισμένα στοιχεία όπως το βιοργανικό νάτριο που βρίσκεται στο κατσικίσιο γάλα και στο γλυκό κατσικίσιο τυρόγαλο είναι αυτά που κρατούν τα κατσίκια πάντα ‘’νέα’’, ενεργά, ευέλικτα, ακούραστα σε όλη τους τη ζωή. Δεν υπάρχουν «γερασμένα» κατσίκια, όπως εμείς οι άνθρωποι ευνούμε τα «γηρατειά». Γι’αυτό και το κατσικίσιο γάλα είναι μια από τις καλύτερες τροφές για την ανάπλαση των κυττάρων του οργανισμού ειδικά των κυττάρων του εγκεφάλου και γενικά του νευρικού συστήματος. Το κατσικίσιο γάλα δίνει σωματική και πνευματική δύναμη και ξαναφέρνει τον οργανισμό του ανθρώπου σε υγιή κατάσταση.
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς πως το κατσικίσιο γάλα είναι ιδανική επιλογή για όσουν παρουσιάζουν προβλήματα δυσπεψίας διότι:

Έχει λιγότερη λακτόζη.
Έχει μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης η οποία εμπλέκεται στο μεταβολισμό λιπαρών οξέων. Έτσι, γίνεται πιο εύπεπτο και επηρεάζει λιγότερο τη χοληστερίνη.
Έχει καλύτερη συμπεριφορά στα αλλεργικά άτομα, καθώς σε έρευνες που έγιναν φάνηκε ότι η γαλακτοαλβουμίνη (πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στο αγελαδινό γάλα) ενοχοποιείται για αλλεργίες, ενώ στο κατσικίσιο γάλα εμφανίζεται με διαφορετική δομή.
Είναι καλύτερο για τα οστά αλλά και για τη σιδηροπενία. Έρευνες έδειξαν ότι το κατσικίσιο γάλα, λόγω ενζύμων, βοηθά στον καλύτερο μεταβολισμό των μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο φώσφορος.
Παρουσιάζει μικρότερη επιβάρυνση όσον αφορά τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες. Οι κατσίκες είναι εγκλιματισμένες καλά στο ελληνικό περιβάλλον, καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία άγριων φυτών και έτσι γλιτώνουν τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες στη διατροφή τους.
Σύμφωνα με έρευνες βοηθάει στην εξουδετέρωση του γαστρικού έλκους. Βέβαια, το κατσικίσιο γάλα υπάρχει σε πολλές ποιότητες, καθώς η σύστασή του επηρεάζεται από τη φυλή, την εποχή του χρόνου, αλλά και από την περιοχή στην οποία βόσκουν οι κατσίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου