Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Γενικευμένες και Εστιακές κρίσεις

Γενικευμένες κρίσεις
Οι διάφορες μορφές κρίσεων αυτής της ομάδας προκαλούνται από μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου. Μπορεί να εμφανιστούν χωρίς καμία προειδοποίηση και στη συνέχεια το άτομο να μην θυμάται τι συνέβη.
• Οι τονικοκλονικές κρίσεις συνήθως ονομάζονται ‘grand mal’. Είναι η πιο συχνή μορφή γενικευμένων κρίσεων και αυτές που σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν τον όρο επιληψία. Το σώμα συσπάται και το άτομο μπορεί να βγάλει μία κραυγή καθώς πέφτει στο έδαφος αναίσθητο. Τα χέρια και τα πόδια του αρχίζουν να κάνουν σπασμούς και μπορεί να δαγκώσει την γλώσσα του, να του φύγουν ούρα, να γρυλίζει ή να βγάλει αφρούς από το στόμα του. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά, μπορεί να μελανιάσει το στόμα του.   Αυτό συμβαίνει επειδή στη διάρκεια της κρίσης, η αναπνοή γίνεται ακανόνιστη και έτσι, δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα που πηγαίνει στα όργανα (και στο δέρμα) δεν είναι τόσο κόκκινο όσο συνήθως.
Μετά την κρίση, το άτομο είναι συνήθως συγχυτικό και κουρασμένο. Μπορεί να πονάει το κεφάλι του και να πρέπει να κοιμηθεί για να συνέλθει. Μερικά άτομα παρουσιάζουν μόνο την ‘τονική’ φάση, όταν οι μύες συσπώνται ή την ‘κλονική’ φάση, όταν τινάζονται τα άκρα.
• Οι ατονικές κρίσεις είναι λιγότερο συχνές. Ξαφνικά, οι μύες του ατόμου χαλαρώνουν προκαλώντας την απότομη πτώση του στο έδαφος. Η επαναφορά είναι συνήθως γρήγορη.
• Οι μυοκλονικές κρίσεις συμβαίνουν συνήθως αμέσως μετά την αφύπνιση και αποτελούνται από σύντομες, έντονες εκτινάξεις ενός άκρου ή ολόκληρου του σώματος. Αυτές οι κρίσεις συνήθως διαρκούν για κλάσματα του δευτερολέπτου και μπορεί να εμφανιστούν αμέσως πριν από άλλες μορφές γενικευμένων κρίσεων.
• Οι αφαιρέσεις ονομάζονταν στο παρελθόν ‘petit mal’ και είναι πιο συχνές στα παιδιά και τους εφήβους, ιδίως τα κορίτσια. Αποτελούν, όπως λέει και η ονομασία τους, σύντομη απώλεια της συνείδησης. Το άτομο σταματά οτιδήποτε κάνει, ανοιγοκλείνει τα βλέφαρα ή κοιτάζει αφηρημένα για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια συνεχίζει τη δραστηριότητά του κανονικά. Ενας θεατής μπορεί είτε να μην την προσέξει ή να θεωρήσει ότι το άτομο ονειροπολεί.
• Οι νυχτερινές κρίσεις είναι κρίσεις που εμφανίζονται στη διάρκεια του ύπνου. Συχνά είναι τονικοκλονικές ή μυοκλονικές, αλλά μπορεί να είναι και άλλης μορφής. Αν και ο όρος νυχτερινές σημαίνει ‘της νύχτας’, αυτές οι κρίσεις μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε ώρα που το άτομο κοιμάται. Το άτομο δεν αντιλαμβάνεται την κρίση, αλλά ξυπνά αμέσως μετά. Μπορεί να αισθάνεται κούραση ή να έχει κεφαλαλγία.

 Εστιακές κρίσεις
Αυτές οι κρίσεις εμφανίζονται όταν η παθολογική δραστηριότητα ξεκινά από κάποιον λοβό του ενός ημισφαιρίου του εγκεφάλου. Οι διάφοροι λοβοί συνδέονται με διαφορετικές λειτουργίες, όπως η μνήμη ή η κίνηση και έτσι, τα συμπτώματα εξαρτώνται από το σημείο του εγκεφάλου που επηρεάζεται. Υπάρχουν δύο μορφές εστιακών κρίσεων:
• Απλές εστιακές κρίσεις ονομάζονται οι κρίσεις κατά τις οποίες το άτομο διατηρεί πλήρως τη συνείδησή του και αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται οι παράξενες οσμές και γεύσεις, ο ανεξήγητος φόβος ή το déjà vu (το αίσθημα ότι έχει ξαναζήσει κάτι). Επίσης μπορεί να εμφανισθεί ιδρώτας, ναυτία ή αίσθημα τσιμπήματος ή μουδιάσματος στο πρόσωπο ή στο ένα χέρι.
Μία απλή εστιακή κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε σύνθετη εστιακή κρίση ή σε γενικευμένη κρίση και έτσι τα συμπτώματα χρησιμεύουν μερικές φορές ως μία αρχική προειδοποίηση. Τα παράξενα αισθήματα διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά.
• Σύνθετες εστιακές κρίσεις ονομάζονται οι κρίσεις κατά τις οποίες επηρεάζεται η αντίληψη ή η συνείδηση του ατόμου. Το άτομο χάνει τη συνείδησή του, μοιάζει σαστισμένο ή συγχυτικό και μπορεί να κάνει περίεργες πράξεις, που είναι γνωστές ως αυτοματισμοί, όπως να παίζει με τα ρούχα του ή με άλλα αντικείμενα, να κάνει μασητικές κινήσεις, καταποτικές κινήσεις ή να παραπατάει σαν να είναι μεθυσμένος. Μερικές φορές, κάνει πραγματικά περίεργες κινήσεις, όπως να ξεντύνεται ή να δείχνει τρυφερότητα προς ξένους ανθρώπους, χωρίς να έχει αντίληψη αυτού που κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου